Ceremoniele verbintenis/ spreker

ja2Het verschil tussen een trouwceremonie en een ceremoniële verbintenis zit hem in het officiële gedeelte: de rechtsgeldigheid.

Wanneer ik jullie trouw als Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS) hebben we het over een trouwceremonie. Deze ceremonie voltrek ik volgens de regels die er hier door de wet aan gesteld zijn. Hiervoor ben ik beëdigd bij de rechtbank. Er is een duidelijke vraagstelling en er zijn bepaalde voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Na afloop is er een wettige verbintenis gesloten.

Als spreker bij een ceremoniële verbintenis ben ik niet aan die regels gebonden. Daardoor is het mogelijk om een verbintenis te sluiten die niet aan al die voorwaarden hoeft te voldoen. We hebben het dan dus niet over een officieel huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar over een verbintenis tussen twee mensen die van elkaar houden. Een ceremoniële verbintenis kan plaats vinden op iedere eigen locatie en tijdstip. Met een mooie persoonlijke speech en een akte, en zelfs een toga, wanneer jullie dat op prijs stellen. Alles mag en kan.

img-20160502-wa0020

verbintenis

Er zijn verschillende redenen voor een ceremoniële verbintenis. Bijvoorbeeld als jullie al officieel getrouwd zijn op een eerder tijdstip (kan ook door mij gedaan worden).  Vervolgens verzorg ik een mooie ceremonie in het bijzijn van familie en vrienden op een ander tijdstip of dag, of een andere locatie. Zo ben je voor dit feestelijke gedeelte niet aan de vaste regels van een gemeente gebonden en kan de ceremonie plaatsvinden waar en wanneer jullie dat maar willen. Ook nu kunnen er aktes gemaakt worden en getuigen kunnen echt hun handtekening zetten. Als jullie daar prijs op stellen trek ik mijn toga aan om het een nog officiëler tintje te geven. Alles is mogelijk in dit geval, want we zijn niet meer aan wettelijke regels gebonden.

Of… willen jullie je trouwdag nog eens herbeleven na zoveel jaar samen, maar nu met jullie kinderen – en misschien kleinkinderen zelfs-  om te laten zien dat jullie nog steeds zo blij zijn met elkaar?

Of… zijn jullie in het buitenland getrouwd en willen jullie het met alle vrienden en familie in Nederland nog eens vieren?

Als jullie eigen BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand) maak ik alle tijd voor jullie. We bespreken vooraf uitgebreid de locatie en alle wensen. Ik denk met jullie mee en kom ik bij jullie thuis. Met z’n drietjes- of met eventuele kinderen- maken we de ceremonie helemaal op maat, precies zoals jullie dat willen. Er is alle ruimte en tijd voor mooie woorden van mensen om jullie heen, zoals ouders of getuigen. Wanneer er kinderen zijn is het prachtig om hen er helemaal bij te betrekken en ze deel uit te laten maken van die ceremonie. Draag ik een toga of kom ik in feestelijke kleding? Is de hele dag in  een speciaal thema misschien? Jullie hebben het voor het zeggen.

Denk eens aan een mooie tuin, bij het water, op een boot of op een andere plek die voor jullie speciaal is. ’s Avonds laat onder de sterrenhemel of ergens op het strand… mogelijkheden genoeg! Zijn er speciale rituelen die belangrijk zijn voor jullie, of tradities die in ere gehouden moeten worden… alles kan in dit geval.

sprekers

Wellicht willen jullie een ceremonie samen stellen met meerdere eigen sprekers en hoef ik alleen het officiële gedeelte te verzorgen. Dit kan ook. En wel op een door de gemeente aangewezen locatie, of op een locatie die jullie zelf graag willen. In veel gemeentes bestaat de mogelijkheid om een locatie aan te wijzen als trouwlocatie voor 1 dag.

Wát de keuze ook is: samen gaan we er voor zitten en bespreken we hoe júllie droom werkelijkheid wordt.

trouwauto